Fauci: Počet prípadov nákazy môže v USA stúpnuť na 100.000 denne

01.07.2020 Celý región

Washington 1. júla (TASR) - Uznávaný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu doktor Anthony Fauci upozornil, že prípady nákazy môžu v USA narásť na 100.000 denne, ak Američania nezačnú dodržiavať odporúčania úradov verejného zdravotníctva. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Fauci sa tak vyjadril na vypočúvaní v Senáte k znovuotváraniu škôl a pracovísk.

Imunológ dostal otázku, aké predpovedá následky nedávneho nárastu nákazy v niektorých amerických štátoch - odpovedal, že nemôže uviesť presnú predpoveď, ale je presvedčený, že to bude "veľmi znepokojujúce".

"Teraz máme nad 40.000 nových prípadov nákazy denne. Neprekvapí ma, ak v prípade, že sa niečo nezlepší, stúpneme na 100.000 denne. Takže som veľmi znepokojený," povedal Fauci, šéf amerického Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby (NIAID).

Fauci varoval, že oblasti s najnovšími výskytmi infekcií ohrozujú celú krajinu, vrátane tých jej častí, ktoré už dosiahli pokrok v znižovaní prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Fauci spomenul nedávny videozáznam zachytávajúci ľudí združených v davoch, často bez rúšok a ignorujúcich aj iné bezpečnostné pokyny úradov.
 
 

Ukrajina hlási 664 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 1. júla (TASR) – Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 664 na 44 998. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tamojšieho ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

Podľa údajov jeho rezortu ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované zmieneným novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 14 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1173.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 19 548 ľudí.

Ukrajina oznámila 26. júna rekord v počte nových prípadov, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných 1109 osôb.

Podľa ukrajinských médií miestne úrady vzhľadom na dynamiku epidemiologickej situácie zvažujú sprísnenie doterajších sanitárnych opatrení; týka sa to aj hlavného mesta Kyjev a Kyjevskej oblasti.
 
 

V USA pribúdajú úmrtia na koronavírus,za 24 hodín ich hlásili nad 1000

Washington 1. júla (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1199 úmrtí na nový druh koronavírusu. Krajina zažíva obdobie, keď počty mŕtvych začali znovu stúpať. Údaj platný v stredu k 02.30 h SELČ (v utorok miestneho času) oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Počet denných úmrtí v USA nepresiahol 1000 od 10. júna.

USA zaznamenali celkovo 127.322 mŕtvych na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom, dodala univerzita so sídlom v meste Baltimore.

Spojené štáty nahlásili za posledných 24 hodín takisto 42.528 nových prípadov infekcie.

Z dôvodu zvýšeného počtu mŕtvych a nakazených muselo mnoho štátov USA, predovšetkým na juhu a západe, zastaviť svoj proces znovuotvárania.

Štát Texas prekonal v utorok svoj denný rekord, keď zaznamenal 6975 nových prípadov nákazy.

V štáte Kalifornia medzitým testovali pozitívne na koronavírus vyše tisíc väzňov v najstaršej väznici štátu San Quentin, uviedli miestni predstavitelia.

"Je jasné, že teraz to nemáme pod úplnou kontrolou," povedal americký odborník na infekčné choroby Anthony Fauci, popredný člen poradnej skupiny prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu.

Doktor Fauci varoval, že prípady nového koronavírusu sa môžu v USA viac ako zdvojnásobiť na 100.000 denne, ak úrady a verejnosť neurobia kroky na potlačenie pandémie.

Fauci, tak ako aj iní vplyvní predstavitelia, vyzval Američanov a predovšetkým mladých ľudí, aby si zakrývali tvár rúškami a vyhýbali sa davom, čo je spôsob na zastavenie pandémie.
 
 

Rakúsko hlási viac ako 100 nových prípadov nákazy koronavírusom

Viedeň 1. júla (TASR) - V Rakúsku pribudlo za posledný deň viac ako 100 nových prípadov nákazy koronavírusom, oznámili v stredu tamojšie rezorty vnútra a zdravotníctva. Trojciferný denný nárast počtu infikovaných v krajine pritom nezaznamenali už niekoľko týždňov, informuje agentúr APA.

Najvyšší podiel zo 107 nových infikovaných, ktorých v krajine evidovali k 09.30 h SELČ, zaznamenali v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Tamojších 61 prípadov znamená nárast o 2,48 percenta za 24 hodín - v porovnaní s celorakúskym nárastom o 0,6 percenta.

S 24 novými prípadmi bola na druhom mieste Viedeň, nasledovali Štajersko (9), Dolné Rakúsko (7), Tirolsko (3), Salzbursko (2) a Burgenland (1).

Dosiaľ v Rakúsku registrujú 17.873 pozitívnych výsledkov testov na nový druh koronavírusu. V krajine od začiatku epidémie zomrelo v dôsledku choroby COVID-19 celkovo 705 ľudí a 16.497 chorých sa uzdravilo.

Aktuálne je hospitalizovaných 74 pacientov s koronavírusom, deviati z nich sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti.
 
 

Rusko hlási 6556 nových prípadov nákazy koronavírusom a 216 úmrtí

Moskva 1. júla (TASR) – Počet úmrtí na nový druh koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 216 a celkový počet mŕtvych tak dosiahol 9536. V stredu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Celkový počet úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tvorí 1,46 percenta zo všetkých prípadov nákazy v Rusku.

Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v Rusku o 6556, celkový počet nakazených tak dosiahol 654 405. Denný nárast počtu nakazených pacientov sa už šiesty deň po sebe drží pod 7000. Za posledné dva dni denný prírastok neprekročil jedno percento.

Najvyšší počet prípadov infekcie za posledný deň zaznamenali v Moskve (661), v Moskovskej oblasti (306), v Petrohrade (262), v Chantyjsko-mansijskom autonómnom okruhu (261) a vo Sverdlovskej oblasti (256).

Počet vyliečených pacientov v stredu stúpol o 10 281 na 422 931. Liečbu na koronavírus v súčasnosti v Rusku podstupuje 221 938 ľudí.
 
 

Rakúsko varovalo pred cestovaním na západný Balkán, nakazených pribúda

Viedeň 1. júla (TASR) - Rakúska vláda vydala v stredu varovanie pred cestovaním do šiestich balkánskych krajín po tom, čo úrady vystopovali pôvod nových rakúskych zhlukov koronavírusu práve v tomto regióne. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Opatrenie nepriaznivo postihne veľkú rakúsku komunitu ľudí s balkánskymi koreňmi, ktorí často trávia letné dovolenky na návšteve rodiny v krajinách svojho pôvodu.

Varovanie pred cestovaním sa týka nečlenských krajín Európskej únie Albánska, Bosny a Hercegoviny (BaH), Kosova, Severného Macedónska a Srbska, ale nevzťahuje sa na členov EÚ Slovinsko a Chorvátsko.

"Uvedomujem si, že toto rozhodnutie spôsobí zármutok mnohým ľuďom," pripustil na tlačovej konferencii rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. "Ale musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili druhej vlne" nákazy, dodal.

Vláda vo Viedni varovala pred trávením dovoleniek a prázdnin v spomínanom regióne západného Balkánu. Ľudia, ktorí tam musia z naliehavých dôvodov cestovať, musia po návrate do Rakúska ísť sami do karantény alebo odovzdať výsledok nedávno urobeného testu na koronavírus.

Krok Rakúska nasleduje po najnovšom náraste nakazených ľudí na Balkáne, ktorý bol predtým menej zasiahnutý pandémiou koronavírusu než ostatné časti Európy.

Korene v bývalej Juhoslávii má vyše 530.000 ľudí z 8,9 milióna obyvateľov Rakúska.

Počet nových denných prípadov nákazy začal v posledných dňoch stúpať znovu aj v Rakúsku. V utorok stúpol počet infikovaných nad 100 prvýkrát od apríla.
 
 

Koronavírusom sa v Afrike nakazilo už vyše 400 000 ľudí

Johannesburg 1. júla (TASR) – Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike prekročil hranicu 400 000. Nákaze podľahlo už vyše 10 000 ľudí. Vyplýva to z najnovších údajov afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, uviedla agentúra AP.

Potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v 54 afrických krajinách už nad 404 000. Niektoré krajiny na kontinente však už uvoľňujú karanténne opatrenia a dokonca otvárajú letiská pre medzinárodné lety.

Najvyšší počet infikovaných koronavírusom má Juhoafrická republika, ktorá eviduje 151 000 potvrdených prípadov. Ohnisko nákazy sa nachádza v provincii Gauteng, kde leží aj najväčšie mesto JAR Johannesburg. Zaznamenali tam až 28 percent celkových prípadov nákazy v krajine.

V Afrike je v porovnaní s ostatnými časťami sveta evidovaný relatívne menší počet prípadov nákazy koronavírusom, čo môže okrem nedostatočného testovania súvisieť aj s nízkym priemerným vekom tamojšej populácie a menším rozšírením civilizačných chorôb.
 
 
 

Kazachstan obnoví reštrikcie po výraznom náraste počtu nakazených

Nur-Sultan 1. júla (TASR) - Kazašská vláda sa rozhodla opätovne zaviesť karanténne opatrenia, aby tak zastavila šírenie nákazy novým koronavírusom. Po májovom uvoľnení obmedzení tam totiž opätovne zaznamenali nárast prípadov infekcie, uvádza agentúra AFP.

Opätovné zavedenie tzv. lockdownu oznámil v stredu na Twitteri kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podľa jeho slov bude 14-dňová karanténa platiť od 5. júla.

Tokajev dodal, že dvojtýždňové uzatvorenie bude možné predĺžiť v prípade, že to bude nevyhnutné. Kazachstan eviduje za ostatný mesiac takmer štvornásobný nárast počtu infikovaných, píše AFP.

Táto na ropu bohatá krajina zaznamenala v súvislosti s koronavírusom od začiatku pandémie už vyše 41.000 prípadov nákazy a 188 úmrtí, uvádza AFP. Z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa tam dosiaľ vyliečilo vyše 13.000 ľudí.

Do začiatku júna pritom v Kazachstane evidovali len niečo vyše 11.000 prípadov infekcie, z ktorých približne polovica sa vyliečila.

Obmedzenia pohybu v tejto krajine platili približne dva mesiace, zrušili ich v máji.
 
 

Švajčiarsko od 6. júla zavádza povinnosť nosiť rúška v MHD

Bern 1. júla (TASR) - Cestujúci v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy vo Švajčiarsku budú musieť od 6. júla nosiť ochranné rúška. Oznámila to v pondelok tamojšia vláda s tým, že v krajine zavedú aj povinnú desaťdňovú karanténu pre všetky osoby prichádzajúce z regiónov s vysokým rizikom nákazy novým koronavírusom.

Vláda zareagovala na stúpajúci počet nakazených ľudí, ako aj požiadavky jednotlivých švajčiarskych kantónov, informoval spravodajský server swissinfo.ch.

"Po tom, čo sa uvoľnili opatrenia v boji proti koronavírusovej pandémii, používa verejnú dopravu viac ľudí," uvádza sa v stredajšom vyhlásení vlády. "V mnohých prípadoch nie je možné zachovať odporúčaný odstup," dodala vláda.

Povinnosť nosiť rúška vo vlakoch, električkách, autobusoch, horských železniciach, lanovkách a na lodiach platí pre všetkých ľudí starších ako 12 rokov. Ak si pasažieri rúško nenasadia, vodič ich môže z dopravy vylúčiť a ak odmietnu vystúpiť, bude im udelená pokuta.

Doteraz sa ľuďom odporúčalo, aby rúška v hromadnej doprave nosili len počas dopravnej špičky. Vláda však pripustila, že rúška nosilo v skutočnosti len málo ľudí. "Chceme zabrániť druhej vlne," povedal na tlačovej konferencii minister vnútra Alain Berset.

O tom, ktoré krajiny budú na karanténnom zozname, má tento týždeň diskutovať vláda, uviedol Berset. Po tom, čo osoby z týchto krajín pricestujú do Švajčiarska, budú sa musieť nahlásiť na kantonálnych úradoch. Letecké i autobusové spoločnosti zároveň nebudú prepravovať chorých pasažierov.

Federálny úrad pre verejné zdravie (FOPH) evidoval v stredu 137 nových prípadov nákazy koronavírusom. V utorok ich pribudlo 62 a v pondelok 35.
 
 

Za posledný týždeň pribúdalo vo svete 160.000 prípadov nákazy denne

Ženeva 1. júla (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že za posledný týždeň bolo vo svete denne hlásených viac ako 160.000 nových prípadov nákazy COVID-19. Uviedla tiež, že v mesiaci jún bola zaznamenaná viac ako polovica všetkých prípadov nákazy evidovaných od vypuknutia pandémie spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2.

"Počet nových prípadov za uplynulý týždeň prekročil 160.000 denne," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnom brífingu. Dodal, že na jún pripadá 60 percent všetkých doteraz nahlásených prípadov nákazy koronavírusom.

WHO začiatkom týždňa varovala, že pandémia, spôsobená koronavírusom SARS-CoV-2 s viac ako 511.000 úmrtiami a vyše 10,5 miliónom nakazených, má šesť mesiacov od svojho prepuknutia ešte ďaleko do svojho konca. To najhoršie podľa WHO "ešte len príde", uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Tedrosovo vyhlásenie.

Pandémia podľa šéfa WHO ukázala tú najlepšiu i najhoršiu stránku ľudstva: dobrotu a solidaritu, ale aj dezinformácie a politizovanie celej záležitosti.

Tedros v stredu opäť zdôraznil, že najlepším spôsobom, ako vírus "uchopiť, je komplexný prístup". Krajiny, ktoré zaviedli širokú škálu opatrení vrátane sledovania kontaktov, izolácie, fyzického odstupu a nosenia masky, "potlačili prenos a zachránili životy", uviedol.

WHO sa podľa jeho slov veľmi obáva, že niekoľko krajín "nevyužilo všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii," a nepostupoval komplexne. "Tieto krajiny majú pred sebou dlhú a ťažkú cestu," uviedol Tedros.

Organizácia okrem toho v stredu varovala, že Blízky východ sa ocitol v kritickej situácii, keď tam pri zmiernení epidemiologických opatrení badať prudký nárast počtu nových prípadov. Na tlačovej konferencii v Káhire to uviedol riaditeľ WHO pre Blízky východ Ahmad Mandhari.

WHO už v nedeľu potvrdila, že v 22 krajinách tzv. východného Stredozemia - od Maroka po Pakistan - eviduje viac ako milión prípadov chorých na COVID-19. Vyše 80 percent všetkých úmrtí v regióne bolo podľa WHO hlásených v jeho piatich krajinách: Egypte, Iráne, Iraku, Pakistane a Saudskej Arábii.

"Počet prípadov nahlásených iba v júni je vyšší ako celkový počet prípadov nahlásených počas štyroch mesiacov nasledujúcich po prvom prípade nákazy v regióne - 29. januára," uviedol Mandhari.

Mandhari vo svojom príspevku na virtuálnej konferencii vyzval na globálnu solidaritu a apeloval na krajiny, aby posilnili svoje systémy zdravotnej starostlivosti.
 
 
 
 

Vyberte región